Grytåsa

IMG_0073_NEW_0001

Anna, min mormor, född i Grytåsa, är likt sin mor Charlotta, uppvuxen i något av husen utmed vägen mot Ekholm och Örkelljunga. Det är dock oklart hur lång tillbaka i tiden Annas släkt har varit bosatt här. Man kan anta att där den ursprungliga mangårdsbyggnaden en gång låg föddes Charlotta och hennes 6 sykon.

Petter, en av  Charlottas bröder, bosätter sig här och bildar familj och får minst 3 barn. Vi vet att Petters dotter gifter sig med en ”Byggmästare” från Östra Ljungby. Brudaret med alla kan man beskåda på bilden åvan. Om den här ”Byggmästaren” höll samma klass som Annas bror, Anders Gustafsson, är däremot inte lika säkert. Vad händer med Pettersa pågar? Vem av bröderna gifter sig med hushållerskan, Samfrid eller Kalle? Att bröderna bor här tillsamans före och efter föräldrarnas frånfälle fram till gifermålet vet vi. Brodern som gifter sig med  omnämnda hushållerskan bygger här ett nytt boningshus som ersätter den gamla mangårdsbyggnaden på grundfastigheten.

IMG_0075_NEW_0001

I samband med att Charlotta gifter sig med Gustaf Andersson från Snärshult runt förra cekeskiftet, styckas en bit från grundfastigheten av, och boningshus och uthus uppförs på denna nya fastighet, strax söder om ”Pettersa”. Här är Anna, Anders och Beata är födda.

Annas kusiner Signe och Sanda framlever, på grund av olika omständigheter, sina dagar tillsammans strax väster om ”Pettersa”. Denna lilla gård, vilken de tagit över efter deras far, Charlottas bror Ola, är även den avstyckad från ursprungsfastigheten. Här lever och verkar systrarna vidare tillsamans.

IMG_1179B