Husen

 I mångt och mycke har stunderna på  Ösö, om man bortser från stärkande cykelturer på vackara Skaftö, inspirerande vandringar ut på Islandsberg, handlat om att bryta upp gammalt golv och lägga dit nytt. Under hösten kom det mesta av blinbotten och isolering mot torpargrunden på plats. Invånarna här under, dvs stora och små spindlar var inte helt överens med mig om detta. Med tanke på att krypen har fått husera fritt här sedan man reste huset på nuvarande plats 1912-1913 kan man förstå en viss irritation från dras sida.

Efter att ha tjänat som magasin på Tjörn, enligt uppgift från en bekant med handlarens son, monterades huset ner, lastades och fraktades med båt till Ösö. Timmerstommen restes på nuvarande plats på gråstensgrund och kompletterades med lagerdel av stolpar. Det hela kläddes med plank av ramsågad fur och "hattläkt" och målades med röd slamfärg gjord på tranolja.

IMG_6925

2018

 

Vår 2017

Våren i den gamla lanthandeln har i huvudsak handlat om målning och tapetsering i affärslokal och kontor/sovrum. IMG_5417Nytillverkade socklar och foder enligt original från 1913, då huset hamnade på den sidan byn som efter kanalbygget skulle bli Ösö, har efter ett antal strykningar förändrat intrycket till något mer tidstypiskt för början av förra seklet.

Nu när värmen är här, tar åter skarapning och målning av gaveln mot kyrkan vid där det slutade i november i fjol.

Ösö före 2:a världskriget.

IMG_1991

 

Sensommar 2016

Ibland, inte så ofta, kan skrapning och målning upplevas som positivt. När 100 år gamla klädselbräder av ramsågad fur, pinade av salta vindar från sydväst, utdömda av förbipasserande i dessenier, visar sig även stå emot omild behandling med en gammal båtskrapa av märket IMG_1817Stridsberg & Björk, är ett tillfälle. Att därefter med varsam hand stryka på linoljefärg är ett annat. Kanske står virket emot väder och vind i ytterligare ett sekel.image

Nu när dom gamla skyltfönstren fått lämna plats åt tidsenliga, har vår och försommar handlat om div tillpassning av dörr- och fönstersmygar. Specialbeställda foder, understycke, hålkäl och sockel enligt ursprunglig profil målas och monteras under sensommaren, efter att mellanrummet kring karm och smyg, tätats med tjärdrev och lindrev.

Sensommar 2016: 

 

Höst 2015

2216BSkrapning och fönsterbyte har dominerat året med vår gamla handelsbod i hjärtat av Bohuslän. En ljum och ganska solig höst inbjöd till målning av delar av fasaden. Mot norr och öster togs påläggare ner för skrapning och målning. En strykning gjordes med linolja blandad med balsamterpentin och två strykningar med olika grad förtunnad linoljefärg. En outspedd srykning återstår. Men framför allt medgav väderleken genomgång av ett originalfönster som under 100 år har släppt in ljus i affärsfastighetens gamla kontor.  År av obefintligt underhåll, där endast gångjärn och haspar gett vika i det tuffa kustklimatet, visar att val av virke till karm fönsterbågar var något man visste allt om vid förra sekelskiftet.

 

 

 


Sommar 2015

DSC_4911BSkrapning av gaveln mot norr samt insättning av nyrenoverade fönster i "affärsdelen" togs emot med positiva kommentarer från omgivningen. Känns som lön för mödan när några pusselbitar faller på plats och man kan skönja slutresultatet.

2184Den gamla entré-dörren till affären får under försommaren lämna plats åt en renoverad pardörr i ek med yttermått som stämmer överens med den ursprungliga.

Några dagar under sensommaren ockuperades Ösö inklusive vår gamla kåk av filmfolk och skådespelare för inspelning  av scener till Saltön 4. Stora delar av tv-serien spelas in just i Grundsund. Spännande och se hur den gamla handelsboden gör sig på film.IMG_2764smal1 Lite stolt blir man när projektets scenograf berättar att Ulla Skoog fällde positiva kommentarer om våra nyrenoverade fönster. Utöver arbetet inom teater och film är hon en sann byggnadsvårdare som med all heder använde en del av programtiden som en av årets sommarpratare till att dryfta detta ämnet.


 

   

 

Januari 2015: Den gamla handelsboden i Grundsund kändes ganska modern jämfört med våra tidigare projekt. Och modern blev den när ny entrédörr och gigantiska skyltfönster sattes in, lagom till julskyltningen någon gång i början på 60-talet. Bortser man från att pardörr och gamla flaggfönster fått stryka på foten, förefaller fasaden med sitt sparsamma finsnickeri vara sig lik sedan huset byggdes. Mycket tyder på att byggnaden stod klar 1914, i samband med att affären blev registrerad i handelsregistret denna höst.IMG_1562

Med värme och färgskrapor använder vi denna höst och vinter, 100 år senare, till att renovera tidsenliga fönster till huset på Ösö. Jakten på ersättare till våra stora skyltfönster gav efter den ovanligt långa sommaren utdelning. Fia och Kajsa och jag själv, lägger timme efter timme på att värma, skrapa, slipa, olja, kitta o måla vårt fynd från tidigt 1900-tal.

 

 

April 2011: En kylig vårdag synar hela familjen Magnusson inklusive hundar, vårt nya husprojekt från insidan. Mer eller mindre entusiastiska familjemedlemmar konstaterar att här har tiden stått still sedan butiken stängde i slutet på 60-talet. För tiden moderna skivmaterial som masonite, DSC02887perstorpspaltta och linolium döljer effektivt underliggande ytor. Innertakets färgkombination med 3 nyanser i pastellfärg är i ögonfallande.

På bron över kanalen mellan Skaftö och Ösö, möter vi en äldre man från byn som undrar om det är ett gäng konfirmander han nyss mötte på trappan till byns församlingshem. Efter att rätat ut frågetecknen kring vilka vi är och att besöket i församlingshemmet rör sig om ett toalettbesök, presenterar mannen sig och hälsar oss välkommna till Grundsund. När vi senare kliver av bilen vid östra hamnen på Skaftösidan., snappar vi upp  ”Örkelljunga skyttepaviljong” och ”Va ska dom göra med den”, från ett samtal mellan två herrar på bänken alldeles runt hörnet vid hamnkontoret. Angående visan om Skyttepaviljongen, spelades den ofta på radion och blev världsberömd över hela Sverige i slutet på 50-talet. "Frågan" herrarana på bänken ställde sig, har många ställt både före och efter denna vårdag. Även jag......DSC02677c


Ösö var för oss en okänd plats fram till september 2010. Sensommaren samma år körde vi söder ut från Jämtland, längs norska gränsen på svenska sidan. Efter regn och rusk genom Dalsland, visade norra Bohuslän upp sig från sin bästa sida. En korv i bröd i Grebbestad och en mjukglass i Fjällbacka, sen var maskineriet igång. Jakten på ruckel någonstans i hjärtat av Bohuslän hade börjat.

DSC00071B"Släpp detta och gå vidare" var första tanken, när jag knappt två månader senare synade den gamla affären på Ösö i Grundsund. Men, går man i skymning bland husen och sjöbodarna längs Kamperhog, mot västra kajen på Ösö, är det svårt att stå emot. Senare tog vi kontakt med mäklaren och det blev visning av den gamla handelsboden i början av oktober. Ytterligare en spekulant var nävarande när vi entrade det gamla huset och dessa bilder togs.