Grytåsa

IMG_0073_NEW_0001

Min mormor Anna är född och uppvuxen i ett av husen utmed vägen mellan Grytåsa och Örkelljunga. Hur lång tillbaka i tiden Annas släkt har varit bosatt här är oklart. I den ursprungliga mangårdsbyggnaden föddes Annas mor Charlotta och hennes 6 sykon. Petter, en av bröderna, bosätter sig här och bildar familj och får minst 3 barn. Vi vet att Petters dotter gifter sig med en ”Byggmästare” från Östra Ljungby. Brudparet med alla gäster kan man beskåda på bilden åvan. Om den här ”Byggmästaren” höll samma klass som Annas bror, Anders Gustafsson, är däremot inte lika säkert.

Vad händer med Pettersa pågar? Vem av bröderna gifter sig med hushållerskan, Samfrid eller Kalle? Att bröderna bor här tillsamans före och efter föräldrarnas frånfälle fram till gifermålet vet vi. Enligt Mor är Samfrid den som gifter sig med omnämnda hushållerska och bygger därefter ett nytt boningshus som ersätter den gamla mangårdsbyggnaden som vi ser i bakgrunden på fotot. 

IMG_0075_NEW_0001

I samband med att Charlotta gifter sig med Gustaf Andersson från Snärshult runt förra cekeskiftet, styckas en bit från grundfastigheten av, och boningshus och uthus uppförs på denna nya fastighet, strax söder om ”Pettersa”. Här är Anna, Anders och Beata är födda.

Annas kusiner Signe och Sanda framlever, på grund av olika omständigheter, sina dagar tillsammans strax väster om ”Pettersa”. Denna lilla gård, vilken de tagit över efter deras far, Charlottas bror Ola, är även den avstyckad från ursprungsfastigheten. Här lever och verkar systrarna vidare tillsamans.

IMG_1179B