Husen

 

2017

IMG_1966

 


 

2016

IMG_3155D

Sakta men osäkert rullar arbetet med Gammelhuset igång även denna vår. Nu kliver vi runt på dom gamla loftbrädorna och arbetar med luftning från takfot via insidan av yttertakets råspånt till husets nock. Därefter isolering för att slutligen sätta liggande panel som utgör loftets inertak. Här använder vi vanlig råspont av fur som vi stryker en gång med "halvolja" och en gång med förtunnad vit linoljefärg.

Vid nermonteringen var tanken att vi skulle återvinna så mycket som möjligt av det 200 år gamla huset. Det tänket gäller även på insidan. Slitna takbjäkar och hanaband kommer att ge en fin atmosfär när man blickar upp mot nocken. 

När vi klädde av det gamla huset hösten 2005 var gaveln mot öster något som gjorde stort intryck. Visserligen härjad av röta, möss och andra gnagare, men spåren av fähuset, som från början inrymdes i denna del av huset var tydliga.1850 - B Under senare tid byggdes stall och uthus på gården och fähuset blev istället en del av boningshuset i form av skafferi och kammare. Huset har under sin livstid  haft både bankugn och uteläggare. Att döma av de kolsvarta båleväggarna, som låg gömda bakom lager av tapeter, var det öppen härd till uppvärmning och matlagning i det lilla köket som gällde. Någon form av bakugn och murstock av gråsten och handslagen tegel har efter sekelskiftet fått lämna platts åt en modernare murstock med rökkannaler för kökets järnspis och gjutjärnskaminer till lillastuga och storstuga. Där som åvan nämnda bakugn legat, troligen synlig utifrån från norr, blev nu istället husets entrè med pardörrar och förstua. Det vi skissar på nu är något som påminner om en bakugn med gevallt och järnlucka och med någon form av eldstad.

 


 

2015.

IMG_1541bFlitens lampa har under vårvintern lyst i stall och sadelkammare, medan sommaren i Ljungaskog handlat mycket om att klä och måla verandan utvändigt och invändigt. Har hänt en del i gammelhuset. Insidan på dom gamla båleväggarna har riktats och reglats, men framför allt så är loftbrädorna på plats. Plank i fur av imponerande bredd och tjocklek kommer att bli synliga mellan bjälkarna i köksdelen. Rättsågar och fräser spår i kanterna för att sammanfoga dom slitna gamla planken med "lös fjäder". De ursprungliga loftbräderna räcker till en trdjedel av ytan, därför har mängder av timmar har gått åt till handhyvling och spontning av nygamla båleplank från byns sadelmakeri. Denna byggnad revs under 80-talet för att bereda plats åt vårdcentralen i Örkelljunga. Planken, som min farbror Kalle tog vara på, har legat oanvända sedan dess och kom nu väl till pass. Att efterlikna originlplankens utseènde och nyans innebar, förutom en handhyvland yta, även en del exprimenterade med olika blandning med brun umbra på en tunn strykning av en ljusgrå nyans linolja.

Ett projekt som pågått i flera år, och där färdigställandet sitter hårt inne, är gammelhusets tre homejor mot norr.1139 -B Hög svårighetsgrad, många mindre moment och att man ständigt flänger upp och ner på en stege, gör att det tar sin lilla tid.

Verandan framför entrén till nybygget, med intilliggande hundgård har till och från engagerat en stor del av familjen under flera år. Denna sensommar och höst lade alla inblandade på ett kol. På lillejulafton hade vi dragit fram och släppt på ström, så att julfriden kunde sänka sig över Ljungaskog. Vi och våra gäster kan mumera träda in i vår boning via en vacker pardörr genom en upplyst och ombonad veranda. 


2009-2010

 

DSC06137

Bildspel

 


2008

Hus juli

 Bildspel


 

 2007

nikon 018

 Bildspel.

 


2006

 DSC00100e

 Bildspel.

 


2005

Den 1:a September tillträdde vi Thorsten Nilssons ställe i Ljungaskog. Även detta hus obebott sedan IMGP4480Blänge. Detta vittnar husets enfas elcentral om. En sista avläsning gjord 1963 fanns att beskåda alldeles innanför pardörrarna. Att boningshuset är från 1800-talets förra hälft är tydligt. Hur gammalt, är en fråga som fortfarande är obesvarad. "Dymlade" golvtiljor och loftbrädor (plankor sammanfogade med träplugg), tyder på att huset byggdes före dom smidda spikens intåg häromkring.

Hela familjen deltog i nermonteringen av det gamla boningshuset under hösten. Idén med att återuppföra och förena det gamla med ett nybygge tog form under sommaren. Detta innebar, inte bara ett flytt med en husbredd mot norr och en halv huslängd mot öster, utan även ett lyft på knappt en meter, för att få ordning på gårdsplanen mellan boningshus och uthus.NyaHela1 Att sedan vända huset 180 grader för att få framsidan in mot gårdsplanen kändes naturligt. Grävning för källare till nya huset genomfördes innan frosten. När sedan vintern kom planerade och ritade vi på det nya huset med källare och ovanvåning.