Tillbaka....

Storebror Thomas drar, med hjälp av grannpågen Måns, hem vår lådbil lastad med bräder från rivningen av Rosengrens hotell i Örkelljunga 1966. Efter att ha trampat på ett rostigt spik, sitter jag med ömmande fot på lasset. En stelkrampsspruta senare får även jag vara med och snickra på något som skulle bli Vångens första koja med brutet tak. Ett rejält bygge som stod emot väder och vind i många år. Tänk vad några uppfinningsrika pojkar kan åstadkomma med något som andra på sin höjd tycker är värt att stoppa i kaminen...... Och på den vägen är det.IMG_0013_NEW

Intresset för "lokal byggkultur", vaknade under några somrar på 80-talet. Ett scoutarrangemang för ledare kring finnbygderna i norra Värmland satte sina spår. Här förvandlade invandrade Finnar under 1700-talet en svårtillgänglig del av Sverige till sin hembygd.

På bilden ser vi en knutkedja från en timrad bastu på lägerområdet Sonnarp. Ett projekt för seniorscouter som genomfördes från tidig vår till sen höst 1988.

Kort härefter började vi, som i detta fallet handlar om mig och min fru, renovera "Annexbostället Åkarp". En värdig representant av nordvästskånsk byggkultur. Denna fyrlängade gård har varit en stor läromästare.